Nooit (NOOIT!) zou ik aan de chemo gaan, mocht ik ooit kanker krijgen. Het was dan ook 1 van de eerste dingen die ik zei nadat de uitslag van de MRI binnen was. Maar goed, niets is zo veranderlijk als een mens en nu zit ik elke week braaf in het ziekenhuis voor de chemo.

Waarom niet? Ik had een enorm vooroordeel t.o.v. chemo en het reguliere medische circus. Dus toen ik een knobbel in m’n borst ontdekte, ben ik die eerst te lijf gegaan met voeding, supplementen e.d. Helaas ontkwam ik er op een gegeven moment niet aan om toch naar de dokter te gaan, die me met gezwinde spoed doorverwees naar het ziekenhuis.

Wat ik dacht te weten

Fast forward naar het moment dat ik aan de chemo ging. Mijn ‘kennis’ (of, wat minder aardig, vooroordeel ) was gebaseerd op ervaringen van vroeger. Mensen die doodziek werden van de chemo en dan evengoed nog steeds dood gingen. Waarschijnlijk waren er toen ook al mensen die er van opknapten, maar dat heb ik nooit van dichtbij mee mogen maken. Tel daarbij op dat chemo evident troep is, ik zuinig op m’n lijf probeer te zijn, en mijn oordeel was geveld.

Kanker is ingewikkeld. Maar goed, ik kwam er dus achter dat kanker veel ingewikkelder is dan ik dacht en bovendien niet voor één gat te vangen. Daarbij kwam ik erachter dat de medische wetenschap op het gebied van chemo niet stil heeft gestaan. En, laat ik even heel eerlijk zijn, een levensverwachting van 3 maanden als ik niks zou doen, was niet erg aantrekkelijk. Aan de chemo dus. In 1e instantie in pilvorm, maar daar kon ik heel slecht tegen (ik zal je de details besparen). En nu breng ik elke vrijdagochtend door in het ziekenhuis, met aan m’n arm een infuus voor de chemo. Gek genoeg trek ik deze zwaardere chemo redelijk goed. Maar belangrijker nog: de tumoren slinken zienderogen. Dus het is voor mij heel duidelijk waar ik het voor doe. Dat scheelt natuurlijk.

Eens een hippiekindje

Maar ik blijf een hippie kindje… Dus slik ik naast de chemo supplementen (kurkuma, algenolie, multivitaminen en wietolie), ga ik naar de acupuncturist en eet ik nog steeds supergezond. Want als ik één ding heb geleerd de afgelopen maanden, is het wel dat je vooral je eigen pad moet lopen als je ziek bent. Natuurlijk moet je je goed voor laten lichten (en bijvoorbeeld niet geloven in de conspiracy theorieën over de farmaceuten die met de medische wetenschap samenspannen om zoveel mogelijk geld te verdienen aan jouw ziekte en overlijden), maar op basis van die kennis kun je nog steeds je eigen pad kiezen. Het is jouw lijf, jouw ziekte!

Regulier en alternatief

Het past bij mij om het reguliere traject te combineren met meer alternatieve behandelingen. De chemo gaat voor, wie had dat ooit gedacht, maar de aanvullingen vanuit het ‘alternatieve’ circuit zijn meer dan welkom. Maar ook daarvoor geldt: laat je goed voorlichten, je wilt niet dat de dingen die je zelf doktert de chemo in de weg staan of zelfs tegenwerken. Sommige dingen kun je dus gewoon beter niet doen. Soit.

De toekomst?

Geen idee hoe die eruit ziet, ik neem het ‘one day at a time’. Voorlopig in ieder geval nog chemo (zo lang het werkzaam is en m’n lijf het volhoudt). En daarna zien we wel weer. Ik ben in ieder geval blij met hoe het nu gaat. Ik voel me redelijk goed (wat sneller moe, maar dan doe ik het wat rustiger aan), ik kan gewoon nog werken, wat ik heel fijn vind. En dat relaxen, wat ik nu vaak gedwongen moet doen, bevalt eigenlijk heel goed. Wie had dat ooit gedacht 😉

So far so good!

 

Marca van den Broek

Author Marca van den Broek

ondernemer, coach, trainer, social media addict, blogger, foodie, single mom, vegan, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola. Voor mijn werk zie www.marcavandenbroek.nl

More posts by Marca van den Broek

Leave a Reply

vier × 1 =