Zes heb ik er inmiddels. Kleintjes weliswaar, maar toch: zes. En al weer aan het nadenken over m’n volgende tattoo. Is het een verslaving? Ja! Zet ik zomaar wat? Nee! Achter elke tattoo gaat een verhaal schuil.Mijn tattoos vertellen daarmee mijn verhaal, ze fungeren in die zin ook als een soort reminders. Daarnaast vind ik het ook gewoon echt mooi, ik word er nog steeds blij van als ik m’n tattoos zie.

Tattoo 1

De 1e tattoo zette ik na de dood van mijn vader. Mijn vader was beeldend kunstenaar en op een gegeven moment kwamen we te spreken over tattoos. Ik wilde er graag 1, hij bleek dat ook altijd te hebben gewild, maar het nooit te hebben gedaan. Ik wilde een roos, hij zou die voor mij tekenen. En toen werd hij ziek en ging hij dood, eind 1991. Ik wilde nog steeds een roos, maar omdat hij hem niet meer kon tekenen, koos ik voor een heel standaard, clichébeeld. Inmiddels staat die tattoo, op m’n rechterschouder, er al bijna 24 jaar. De kleuren zijn vervaagd, de tattoo is er niet mooier op geworden en toch ben ik er nog steeds blij mee.

Tattoo 2:

tattoo

M’n 2e tattoo liet ik ruim 12 jaar geleden zetten, op m’n enkel. Na een moeilijke periode op werk en een fikse burn out, zat ik me thuis te bezinnen op de toekomst. Stap één was alleen op vakantie gaan. Het werd Marokko. Daar liet ik, vlak voordat ik naar huis ging, een hennatattoo op m’n enkel zetten. Hij was prachtig en eenmaal thuisgekomen bedacht ik me dat ik deze ook in het echt wilde. Natuurlijk wachtte ik daar te lang mee, dus toen ik eindelijk bij de tattooshop was, was de hennatattoo flink vervaagd en hebben we er zelf maar wat van gemaakt. Deze tattoo staat voor mij voor de vrijheid die ik heb gekregen na al dat harde werken in loondienst. Ik werk weliswaar nog steeds hard, maar het voelt toch echt anders in m’n eigen bedrijf.

Tattoo 3:

tattoo 3

Wanneer ik deze zette, weet ik eigenlijk niet meer zo goed. Het is een tekening die m’n zoon heeft gemaakt toen hij 3 of 4 jaar was, zoiets. Ik vond (en vind) het een geweldige tekening en dus besloot ik hem te laten vereeuwigen. In de tattooshop bedachten ze dat het leuk zou zijn om hem te spiegelen, zodat ik er twee had. Mijn zoon snapt er niks van dat ik deze tekening zo geweldig vind, maar ik draag hem altijd bij me op deze manier. De tekening heb ik overigens ook nog. Die staat in een heel klein lijstje in de kast.

Tattoo 4:

tattoo 4

Be soft, zijn de eerste woorden van een gedicht van Kurt Vonnegut, wat misschien wel mijn levensmotto is: “Be soft. Do not let the world make you hard. Do not let pain make you hate. Do not let the bitterness steal your sweetness. Take pride that even though the rest of the world may disagree, you still believe it to be a beautiful place.” Ik liet deze tattoo zetten middenin de periode waarin mijn zoon zwaar depressief was. Niet alleen om mezelf te herinneren aan de tekst, maar ook om de verharding in mezelf tegen te gaan die ik zo af en toe bij mezelf bespeurde als het allemaal te zwaar dreigde te worden. Het is nog steeds één van mijn favoriete tattoos.

Tattoo 5 en 6

tattoo

Tattoo 5 en 6 zijn de tattoos waar ik het minst over heb nagedacht. Eentje heb ik zelfs in een opwelling laten zetten (in een soort recalcitrante bui na een stomme afspraak met een ex-vriendje). En ook over de andere heb ik niet lang nagedacht. Maar ze staan wel ergens voor. De ronde tattoo is een zogenaamde koru. Een Maori symbool dat staat voor leven, groei, ontwikkeling. Ontwikkeling die nooit stopt, maar altijd doorgaat. De andere tattoo is een keltisch symbool dat ook staat voor voortgang en beweging. Beide heb ik laten zetten omdat er de laatste drie, vier jaar ontzettend veel in m’n leven is gebeurd en ik daardoor gegroeid ben. Ze helpen me eraan herinneren dat het leven altijd weer opnieuw begint en uit cycli bestaat.

Tattoo 7?

Daar ben ik al weer over aan het nadenken. Eerst maar eens even sparen, want deze moet een wat grotere worden. Uiteindelijk wil ik in ieder geval op m’n rechterarm toewerken naar een sleeve. En daarna zien we wel weer verder 😉

Marca van den Broek

Author Marca van den Broek

ondernemer, coach, trainer, social media addict, blogger, foodie, single mom, vegan, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola. Voor mijn werk zie www.marcavandenbroek.nl

More posts by Marca van den Broek

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply