Al een tijd niet op deze website geblogd, te druk met andere dingen en als ik mensen een update wilde geven, deed ik dat op Facebook. Maar nu toch ook even hier, eigenlijk vooral omdat de laatste blog echt heel lang geleden is en er een hoop gebeurd is in de tussentijd.

Goed nieuws

Om maar met het goede nieuws te beginnen: de tumoren zijn niet meer zichtbaar op CT Scan en MRI. Ze zijn weg! Wat niet wil zeggen dat ik geen kanker meer heb, op celniveau zijn er nl. nog wel degelijk kankercellen die weer uit gaan groeien tot nieuwe tumoren, Maar het is natuurlijk ontzettend goed nieuws dat de chemo zo goed geholpen heeft. Grappig genoeg voelde ik het zelf al aan, een paar weken voor het goede nieuws zei ik tegen Youri dat ik het idee had dat ik geen kanker meer had. Dat leek op dat moment een gek idee, maar het bleek dus waar.

Zingen en dansen?

Is het nu dan feest in huize van den Broek? Nog niet echt. De chemo heeft z’n sporen achtergelaten en de tumoren ook. Ik voel me dan ook nog steeds niet goed. Ben heel snel moe, kan eigenlijk niet langer dan een kwartiertje lopen, heb veel pijn en ben ook nog steeds regelmatig misselijk en/of duizelig. Het gaat langzaamaan wel iets beter gelukkig. Maar het voelt een beetje als een spagaat: aan de ene kant zijn de tumoren weg en aan de andere kant voel ik me nog steeds niet echt goed. Dat laatste voelt bijna alsof ik me aanstel. Ik bedoel maar: waar doe ik nou moeilijk over, de tumoren zijn toch weg?! Schouders eronder en gewoon m’n leven weer oppakken. Dat dat helaas niet zo werkt, ondervind ik elke dag.

En hoe nu verder?

Wanneer er weer tumoren gaan ontstaan weet niemand. Kan een paar weken duren of een paar maanden, is niks over te zeggen. Goed in de gaten houden dus. En in de tussentijd proberen m’n conditie weer wat op te bouwen, ook niet onbelangrijk. Verder komt er binnenkort een gesprek bij het Antonie van Leeuwenhoek, om te bespreken wat zij voor me kunnen doen op het moment dat er weer tumoren ontstaan. Waarschijnlijk kan ik meedoen met een experimentele vorm van immuuntherapie, er is namelijk nog geen reguliere immuuntherapie voor wat ik heb. Heel veel andere opties heb ik niet. Chemo kan eigenlijk niet meer, omdat m’n lichaam het niet meer trekt.

Verder ga ik natuurlijk door met de dingen die ik zelf al deed: veganistisch eten, zonder suiker, met zo min mogelijk tarwe. Verder ben ik het mediteren weer aan het oppakken en blijf ik positief denken en er het beste van hopen. Daarnaast blijf ik natuurlijk ook gewoon aan het werk, dat heb ik al die tijd gedaan en ik wil kijken of ik dat nu wat uit kan breiden.

So far, so good.

Marca van den Broek

Author Marca van den Broek

ondernemer, coach, trainer, social media addict, blogger, foodie, single mom, vegan, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola. Voor mijn werk zie www.marcavandenbroek.nl

More posts by Marca van den Broek

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

16 − vijftien =